вторник, 28 июля 2015 г.

Прес-конференція команди дослідників місії НАСА "Нові обрії" від 24 липня 2015 року

Рухаючийся лід та дивовижно обширна атмосфера - це одні з новітніх відкриттів місії, розкриваючі далекий Плутон як крижаний світ чудес.

Доповідає Алан Стерн, головний дослідник місії з Південно-західного науково-дослідного інституту.


Слайд 1. Вже знайомі нам (читачам сайту) Плутон та Харон в натуральних кольорах від 13-14 липня.
Такими їх побачать українські астронавти - спостерігачі космічного човна.


Слайди 2а, 2б, 2с та 3. Знову вже знайомі зображення Плутона від 13 липня з відстані 450 т км. Їх створено чотирма зображеннями з камери далекої розвідки "LORRI" та кольоровими даними камери "Ralph".


Слайд 4. Пошук ознак атмосфери навколо найбільшого супутника Плутона - Харона. Прилад "Alice" спостерігав як Харон 14 липня проходить перед сонцем (затемнення).  Поки що лише частина даних була передана на Землю і по них атмосфера не була виявлена.


Слайд 5. Підсвічений сонцем, ореол атмосфери Плутона від 15 липня з відстані 2 млн км, отриманий на Землі 23 липня.


Доповідає Майкл Саммерс, спів-дослідник з університету ім. Джорджа Мейсона.


Слайд 1. Віддаляючись від Плутона, через 7 годин після найближчого зближення 14 липня, зонд "Нові обрії" зробив цей ефектний знімок атмосфери, підсвіченої сонцем. Видко, що шари газу в декілька разів вищі ніж передбачали вчені.


Слайд 1с. Шари газу над поверхнею Плутона (несправжні кольори).


Слайд 2. Анімація показує зв'язок хімії сонячного світла у верхніх шарах атмосфери Плутона і червонувато-коричневого вуглеводня, темніючого на поверхні.


Слайд 3б. Ріст тиску атмосфери Плутона в продовж років. Стрілкою позначен час виміру тиску приладом "RAX" зонда "Нові обрії".


Доповідає Кеті Олкін, заступник керівника проекту, вчена з Південно-західний науково-дослідний інституту.


Слайд 3. В окресленому регіоні прилад "Ralph" виявив заморожений метан, азот і окис вуглецю.


Доповідає Вільям Маккіннон, спів-дослідник з Вашингтонського університету в Сент-Луїзі.



Слайди 1 та 2а. Показують розташування нової мозаїки з семи зображень, отриманих "LORRI" 14 липня. Мозаїка покриває велику крижану область, неофіційно названу Плато Супутника на честь Супутника-1 - першого штучного супутника Землі. Плато Супутника лежить в серцеобразному регіоні, неофіційно названому регіоном Томбо на честь астронома Клайда Томба, відкрившого Плутон. Помаранчевим прямокутником виділено цікавий регіон на північно-західній частині Плато Супутника.


Слайд 2с. На анотованому зображенні по світло-темним вихорам можливо припустити, що поверхневий шар з екзотичних льодів тік навколо перешкод в низини так само, як льодовики на Землі.


Слайд 3а. Помаранчевий прямокутник показує розташування цікавих особливостей в південному регіоні Плато Супутника.


Слайд 3с. Південний регіон Плато Супутника містить нещодавно виявилені діапазони гір, які були неофіційно названі горами Хілларі і Норгея на честь сера Едмунда Хілларі і Тенцинга Норгея - перших двох людей, що досягли вершини Евересту в 1953 році. Великий кратер, виділений на зображенні, приблизно 50 км завширшки.


Слайд 4. Імітація обліту Плато Супутника та гір Хілларі, створена з зображень, отриманих з "Нових обріїв" при максимальному зближенні за Плутоном.

1 комментарий: